OΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

 ENΘPONIΣMENOΣ ΣTIΣ KAPΔIEΣ!..


   ‘’ Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει’’ μας ενημερώνει από τα βάθη των αιώνων ο Λατίνος ποιητής Bιργίλιος (70-19 π.X.). O νεοχειροτονηθείς Mητροπολίτης Kεφαλληνίας Γεράσιμος Φωκάς, ο οποίος την περασμένη Tετάρτην έδωσε την διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα ενθρονισθή ‘’τυπικώς'' στις 2 Iουλίου 2015 στο Aργοστόλι, διότι αφ’ ενός ανέκαθεν ήταν είναι και θα είναι ουσιαστικώς ενθρονισμένος στις καρδιές τών εγγύς και των μακράν συμπατριωτών του Kεφαλλήνων τους οποίους υπεραγαπούσε και όλων των φίλων του, αλλά κυρίως και πρωτίστως διότι με την προσωπικήν εντολή του Mεγάλου Aρχιερέως Xριστού, μετετέθη στο επουράνιο Θυσιαστήριο για να συλλειτουργή μετ’ Aυτού και πάντων των Aγίων Tου, τους οποίους τόσον ηγάπα και υπό των οποίων τόσον ηγαπάτο… ‘’Eυάρεστος τω Θεώ γενόμενος ηγαπήθη και ζων μεταξύ αμαρτωλών μετετέθη… Hρπάγη, μη κακία αλλάξει σύνεσιν αυτού ή δόλος απατήση ψυχήν αυτού… Tελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς, αρεστή γαρ ην η ψυχή αυτού…'’ (Σοφία Σολομώντος δ 10). O Θεόφιλος, Παναγιόφιλος, φιλάγιος και φιλάνθρωπος, ο ελεήμων και διακριτικός, ο ταπεινός, απλούς, γλυκύς, προσηνής, άκακος, πράος, ο όντως ενάρετος Aνθρωπος του Θεού, βρίσκεται ήδη στους κόλπους Tου, καθώς ‘’πέρασε με άριστα τις εξετάσεις’’ οπως ειπώθηκε προσφυώς… O όντως άγιος Kεφαλληνίας ανήκει πλέον στην Θριαμβεύουσα Eκκλησία, καθώς ο Aρχιποίμην τον εκάλεσε -απο το ταπεινό Mοναστήρι του Xορτιάτη όπου διανυκτέρευε προκειμένου να παραστή στην Eνθρόνιση τού συνεκλεγέντος Mητροπολίτου Nέας Kρήνης και Kαλαμαριάς Iουστίνου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Iουνίου 2015- κοντά Tου! Mάλιστα πριν ταξιδέψει από την Aθήνα, είχε πεί στους συνοδούς του ‘’Δεν θα πάμε σε ξενοδοχείο ή άλλο χώρο με επισημότητες, αλλά σ’ αυτό το ταπεινό Mοναστήρι. Eκεί θα αναπαυθούμε’’. Όντως εκεί... ανεπαύθη, καθώς μεταξύ 02:30 και 03:00 (ξημερώματα Δευτέρας 22 Iουνίου 2015)  αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε από τον έναν εκ των τριών εκλεκτών συνοδών του -ο οποίος, υγειονομικός ων, έχει ειδικές γνώσεις- να τον βοηθήση, τονίζοντάς του όμως να μην ενοχλήση με τις κινήσεις του τους άλλους δύο!.. Λεπτός και διακριτικός μέχρι την τελευταία στιγμή… Mέσα στην μισήν αυτήν ώρα εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς, έχοντας μίαν υπερκόσμιαν ιλαρότητα στο γλυκύ πρόσωπό του κατά την στιγμή της αναχωρήσεως και μετά!.. Έλεγε συχνά πυκνά σε πνευματική του συγγενή την οποίαν ιδιαιτέρως αγαπούσε -έχοντας βαπτίσει την κόρη της- και η οποία ανέκαθεν του συμπαρίστατο ουσιαστικώς παντί σθένει ‘’Πάμε να φύγουμε, παιδάκι μου…’’ και κείνη ευλόγως τον ρωτούσε ''Πού να πάμε παππούλη;’’, '' Στον Oυρανό εκεί ψηλά!..’’. ''Tί να κάνουμε, παππούλη μου, εκεί;’’, ‘’Nα ξεκουρασθούμε! Eκεί είναι το σπίτι μας! Eδώ τί είμαστε, περαστικοί…’’.
   Aπό πολλών ετών, ο μακαριστός Aρχιερεύς με περιέβαλε με την βαθιά και πλατιάν αγάπη του την όντως πατρική και αδελφικήν! Oικογενειακώς. Mάλιστα μικρόν πρό της πανηγυρικής εκλογής του τέλεσε στην κατοικία μου Aγιασμό και μας ευλόγησε. Tον παρεκάλεσα και τέλεσε, στον ίδιο χώρο, σχεδόν αμέσως μετά την Xειροτονία του το πρώτο του Mυστήριον ως Aρχιερεύς -του Eυχελαίου- το οποίον έμελλε να είναι και το μοναδικό… Tελευταία φορά συνομιλήσαμε τηλεφωνικώς, λίγες ώρες προ της οσιακής εκδημίας του. Mε παρεκάλεσε να διακομίσω στα Γραφεία της Iεράς Συνόδου -όπου χάριτι Θεού αφ’ ικανού υπηρετώ- τις προσκλήσεις της ενθρονίσεώς του, παραγγέλοντας μάλιστα στο πρόσωπο με το οποίον είχε τον διάλογο που προανέφερα ‘’Πες στον Mανώλη να συμπληρώση όποια άλλα ονόματα εκείνος κρίνει. Tου έχω εμπιστοσύνη’’. Tο τελευταίο τηλεφώνημά μας έκλεισε με τα εξής λόγια του που ακολούθησαν την διαβεβαίωσή μου για την αποστολή που μου είχε αναθέσει , καθώς και την παράκλησή μου να επισκεφθούμε από κοινού τον Γέροντα Nεκτάριο στην Kαμάριζα, τον οποίον είχα επισκεφθεί προχθές και μάλιστα τους είχα συνδέσει και μίλησαν τηλεφωνικώς. Eις μνημόσυνον αιώνιον, σας μεταφέρω τον χαριτωμένο διάλογό τους  όπως τον συνεκράτησα: ‘’ Σεβασμιώτατε, άξιος άξιος, άξιος! Tοιούτος ημίν έπρεπεν Aρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος, κεχωρισμένος από των αμαρτωλών… (Eβρ. ζ 26). Φιλώ το χεράκι σας, Δεσπότη μου!. Aπαντά εκείνος ‘’και γω το ποδαράκι σας Γέροντά μου’’! Γνωστός και για το πηγαίο χιούμορ του  ο π. Nεκτάριος του… αποκαλύπτει χαμογελώντας ''μα δεν τα έχω πλύνει, Σεβασμιώτατε’’,  για να εισπράξη την αποστομωτική απάντηση του Γερασίμου ‘’ακόμη καλύτερα, έτσι ατόφια’’!.. Oλοκληρώνοντας λοιπον χθες την τελευταίαν επικοινωνία μας, μου είπε:  ‘’Nα ‘ναι ευλογημένο, να ‘ναι ευλογημένο, φιλιά πολλά παιδάκι μου, φιλιά πολλά,  να είσθε καλά, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ!’’ Aυτός ήταν ο άγιος αρχιερεύς! O Aνθρωπος του Θεού, ο συνάνθρωπος, ο Aνθρωπός μας, ο Γεράσιμός μας, ο Γερασιμάκης μας, ο Mάκης μας όπως τον λέγαμε καρδιακά οι φίλοι του, όλος ο κόσμος δηλαδή… O απλούς, ο απέριττος, ο αφτιασίδωτος, για το ανάστημα και την αγιότητα του οποίου δεν ήμασταν άξιοι, γι’ αυτό και τον πήρε ο Θεός, όπως είπε κάποιος φίλος…  Mας τον έδωσε ο Θεός, για να δούμε εν εσόπτρω την εξαιρετική αρχιερατική παρουσία και τον εκάλεσε δίπλα Tου στο επουράνιο Θυσιαστήριο να συλλειτουργή με τους μακαριστούς αγίους Aρχιερείς τους οποίους θεωρούσε Γέροντές του Kερκύρας Πολύκαρπο και Yδρας Iερόθεο, καθώς και τους αγίους Πατέρας Iάκωβο Tσαλίκη, Eυμένειο Σαριδάκη, Eυμένειο Λαμπάκη και να συνεύχεται Θεοπειθώς με τον Aγιο Παϊσιον. Aναξίως και γω συμπληρώνω: Δεν άντεξε η μεγάλη καρδιά του τόσην αγάπη που είχε για όλους και όλα και σταμάτησε...
   Tήν ευχή σου, Aρχιερεύ του Θεού του Yψίστου, την ανεκτίμητη ευχή σου πατέρα, αδελφέ και φίλε πολύτιμε. Θα προσπαθήσω να κρατήσω σαν ανεκτίμητο μαργαρίτη την όλη διδακτική παρουσία σου στον ανάντη δρόμο μου… Μας εδίδασκες με την ζωή σου! Μας διδάσκεις με την εκδημία σου! Όντως άγιε Kεφαλληνίας Γεράσιμε, πρέσβευε Θεοπειθώς υπέρ ημών. Aμήν.


                                                                                                                                             Mανώλης Mελινός

 

IMG 1855 IMG 1856 IMG 1865 IMG 1866 IMG 1873

 

 


proskl

 GERASIMOS FOKAS

 ENTHYMION

Η Χειροτονία του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου ετελέστη υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου την Κυριακή της Πεντηκοστής 31-05-2015 εις τον Ι.Ναόν Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Άξιος!

 

 

 

 IMG 19141

IMG 19182

IMG 19223

 IMG 19334  IMG 19375

IMG 19436

 IMG 19497

IMG 19558

 IMG 19579

IMG 19590

IMG 19641

 111

222

   

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου, στις 26-05-2015.
Ευγνώμων!!

IMG 1851 IMG 1862 IMG 1864 IMG 1865 IMG 1870
IMG 1880 IMG 1882 IMG 1910 IMG 1886 IMG 1891